Belirli hastalıkları veya hayvan türlerini kapsayan yerli ve yabancı birçok çalışma
5-14,16-21 var iken tüm hayvan türlerini ve tüm hastalıkları değerlendiren çalışmalar sınırlıdır
1-4.
Klinik hastalarımızın dağılımı; en fazla %56.45 ile pet hayvanları ve 2.sırada %28.54 ile çiftlik hayvanları olarak belirlenmiştir. Bu sonuç Elma3, Sarıerler ve Kılıç1 bildirdiği sonuçlarla uyumlu bulunmuştur. Pamuk ve arkadaşları ise2 insidansı; %49.59 çiftlik hayvanları ve %46.04 ile pet hayvanları rapor ederek sıralamada farklı sonuç ortaya koymuştur.
Yanık ve Çamoğlu4 kliniklere en fazla gelen olgu, tür ve hastalık tiplerini incelemiş ve sırasıyla; sığırlarda eklem hastalıkları, köpeklerde ve kedilerde kemik ve iskelet sistemi hastalıkları, şahinlerde ateşli silah yaralanmaları ve ekstremite kemik kırıkları ile karşılaşıldığını tespit etmişlerdir. Hastalarını türlere ve karşılaştıkları hastalıklara göre sınıflandıran Sarıerler ve Kılıç1 sığır, köpek ve kediyi ilk üç tür olarak bildirmiştir. Bu türlerde karşılaşılan hastalıkları ise; eklem hastalıkları, kemik ve iskelet sistemi hastalıkları olduğu belirtmiştir. Elma3 türlere göre; birinci sırada sığırları, ikinci sırada atları en fazla klinik vakalar olarak bildirmiştir. Kliniğimizde en fazla hasta sayısı incelendiğine köpeklerde travmatik yumuşak doku lezyonları ve ekstremite kemik kırıkları; çoğunluğu buzağı olmak üzere sığırlarda göbek lezyonları ve eklem hastalıkları; kedilerde travmatik yumuşak doku lezyonları ve ekstremite kemik kırıkları; yabani kanatlılarda ateşli silah yaralanmaları ve ekstremite kemik kırıkları; Caretta caretta deniz kaplumbağalarında kafa travmaları ile en sık olarak karşılaşıldığı görülmüştür. Bölgesel ve kentsel yaşam şartlarına göre tür sıralamasında farklar olabildiği ve bununla beraber tüm hayvan gruplarında en sık karşılaşılan sorunlar arasında ortopedik hastalıklar, yumuşak doku hastalıkları olduğu, göz hastalıklarının da yaklaşık %10 gibi önemli bir orana sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca; gelen hastaların çoğunluğunun kırık, kronik göz hastalıkları, atresia coli, abomasum deplasmanı gibi uzmanlık gerektiren vakalardan oluşması cerahi klinik ve doktora eğitiminin önemini ortaya koymuştur.
Egzotik Hayvanlar; MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı; Hatay ilinin göçmen kuş güzergahındaki konumu ve akdeniz sahilinde olması nedeni ile hem yabani kanatlı (kartal, şahin vb.) hem de deniz kaplumbağaları (Akdeniz foku, Caretta caretta, chelonidia mydas vb.) gibi egzotik hayvanlara önemli bir oranda (%10) ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanı sıra kliniklerimize Hatay dağ ceylanı, Hatay çizgili sırtlanı gibi ekstrem türlerde yaralı olarak gelmektedir.
Literatür verilerde hastalık ve hayvan türlerini kapsayan insidans çalışmalarda cinsiyet dağılımları incelenmemiştir 1-4. Ancak bazı spesifik hastalıklarla ilgili çalışmalarda cinsiyet dağılımı dikkate alınmıştır 14. Kliniğimizdeki hastaların incelemesinde cinsiyet dağılımı kıyaslandığında erkek hastaların daha fazla potansiyel oluşturduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak; Hatay?ın coğrafi konumunun bir sonucu olarak hem evcil hayvanlar hem de yabani kanatlı hayvanlar, soyu tükenme tehlikesindeki bir çok tür, deniz kaplumbağaları MKÜ Veteriner Fakültesi hasta portföyünü oluşturmaktadır. Bu bakımdan hem ülke hayvancılığı hem de yaban hayati için önemli bir görevi yerine getirmektedir.