Bu çalışma için, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi’nden etik kurul izni alınmıştır (Etik kurul no: 2018/1380).
Kök Hücrelerin İzolasyonu ve 3D Hücre Kültürü
Adipoz Doku Kaynaklı MKH Elde Edilmesi: Abdominal veya meme cerrahisi girişimlerinde elde edilen aydınlatılmış onamı alınmış insan subkutan yağ dokusu kullanıldı. 10-20 g yağ malzemesi tuzlu su ile yıkandıktan sonra, oda sıcaklığında kollajenaz enzimi ile muamele edildi.
Wharton Jelly Kaynaklı MKH Elde Edilmesi: Satın alınan hücre hattı insan umblikal kord türevi mezenkimal kök hücre (ATTC PCS 500-010, ABD) kullanıldı.
Bu çalışmada iki tip mikrotaşıyıcı kullanıldı:
Hillex II (Solohill): Mikrotaşıyıcılar amin ile işleme tabi tutulmuş bir yüzeye sahiptir ve yoğunlukları 160-200 μm arasında 1090-1150 kg/m3 arasında değişen parçacıklardan oluşur.
Pronectin F (Solohill): 1022-1030 kg/m3 ve partikül büyüklüğü 125-212 μm arasında değişen kaplamalı stiren mikro taşıyıcıdır.
Mikrotaşıyıcılar 10 cm2/mL yüzey alanı sağlayacak miktarlarda hassas terazi ile tartılarak 60 mm‘lik hücre kültür kaplarına ilave edldi. 3 x 105 adet/cm2 olacak şekilde mikrotaşıyıcı yüzey alanı ve kültür kabı yüzey alanı toplamı miktarında ekildi. Hücrelerin çoğalma ortamında DMEM (Dulbecco’s Modified Eagle Medium) F-12 bazal medyuma; %7,5 trombosit lizat, penisilin-streptomisin ve L-glutamin katkı maddeleri kullanıldı. Hücre ekimi 3x105 adet/cm2 olacak şekilde %5 CO2-%5 O2-%90 N (azot) ortamında ve 37ºC’de yapıldı.
Dakikada 50 tur dönen bir orbital çalkalayıcı (Nüve SL-350) saatte 10 dakika çalıştırılacak şekilde 24 saat kültürlendi.
MKH Karakterizasyonu
Adipoz doku kaynaklı ve WJ kaynaklı kök hücreler; eksprese edilen temel yüzey antijenlerinin analizi ve 3 farklı hücre grubuna farklılaşma için kültürlendi.
Flow Sitometri: Kök hücre karakterizasyonu amacıyla her iki hücre grubunda 3D hücre kültüründe CD44, CD90, CD73 ve CD19 antijenleri (Human Mesenchymal Stem Cell Flow Cytometry Kit, Novus Bio, USA) hücre akış sitometrisi cihazı (FACSDiva Version 6.1.3) ile analiz edildi.
Adipojenik Farklılaşma: Hücreler 96 kuyucuklu kültür kabına ekildi (3×102cells/cm2). Kültür kabında hücre yoğunluğu %80 doluluğa ulaştığında, adipojenik farklılaşma medyumu (MSCgo Adipogenic XF, Biological Industries, USA) eklendi ve 21 gün inkübe edildi. Boyama öncesi %10 formalin ile 30 dk inkübe edildi. Daha sonra %60 isopropanol ile inkübe edilip; oil red O solüsyonu uygulandı. Lipit depolanması ışık mikroskobunda kırmızı renkte gözlendi.
Osteojenik Farklılaşma: Hücreler 96 kuyucuklu kültür kabına ekildi (3×102cells/cm2). Kültür kabında hücre yoğunluğu %80 doluluğa ulaştığında, osteojenik farklılaşma medyumu (MSCgo OsteogenicXF, Biological Industries, USA) eklendi ve 21 gün inkübe edildi. Boyama öncesi fiksasyon amacıyla %70 etanolde 4°C’de 1 saat inkübe edildi. 10 dk oda ısısında Alizarin Red boyası ile boyandıktan sonra, ışık mikroskobunda mineral depolanması gözlendi .
Kondrojenik Farklılaşma: Hücreler 96 kuyucuklu kültür kabına ekildi (3×102cells/cm2). Kültür kabında hücre yoğunluğu %80 doluluğa ulaştığında, kondrojenik farklılaşma medyumu (MSCgo ChondrogenicXF, Biological Industries, USA) eklendi ve 21 gün inkübe edildi. Boyama öncesi fiksasyon amacıyla %4 formaldehit ile oda ısısnda 30 dk inkübe edildi. Proteoglikan protein Acian Blue boyası ile ışık mikroskobunda mavi renkte gözlendi.
Flow Sitometri ile Embriyonik Hücre Yüzey İşaretleyici Analizi
Hücre yüzeyi antijenleri adipoz doku ve WJ’den türetilen MKH’ler için incelenmiştir. Akış sitometrik analizi için, kültürdeki hücreler tripsinizasyon ile ayrıldı. Mikro taşıyıcı ve hücreleri ayırmak için filtre kullanıldı. Hücreler daha sonra kültür medyumundan uzaklaştırmak için santrifüj ile yeniden süspansiyon haline getirildi.
SSEA-4, Nanog, Sox2, TRA1-60 ve Oct4 embriyonik yüzey işaretleyicileri (Abcam) kullanıldı. Hücre Akış Sitometrisi cihazı (FACSDiva Version 6.1.3) ile süspansiyon halindeki hücreler analiz edildi.