[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi
2009, Cilt 23, Sayı 3, Sayfa(lar) 137-144
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
Klinik İzolatlardan Elde Edilen Trichophyton Rubrum ve Trichophyton Mentagrophytes'in Proteaz Aktivitelerinin Araştırılması
Hüseyin TANIŞ1, Nilüfer CİHANGİR2
1Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Kahramanmaraş, TÜRKİYE
2Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Ankara, TÜRKİYE
Anahtar Kelimeler: Proteaz aktivitesi, Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes
Özet
Bu araştırmada; Kahramanmaraş Devlet Hastanesinden izole edilen Trichophyton rubrum ve Trichophyton mentagrophytes'in proteaz aktivitesinin araştırılması amaçlandı.

Mantar şüphesi olan ve Kahramanmaraş Devlet Hastanesi Dermatolopji kliniğine başvuran hastalardan tırnak ve kazıntı örnekleri alındı. Örnekler % 15'lik KOH ile muamele edilerek mikroskopta direkt inceleme yapıldı. Direkt mikroskobik inceleme ile mantar hif ve sporlarının varlığı/yokluğu araştırıldı. Ayrıca Sabouraud Dekstrose Agar(SDA) besiyerlerine ekimler yapılarak kültürleri gerçekleştirildi. Kültürlerin tanımlanması yapılarak T. rubrum ve T. mentagrophytes suşları ayrıldı. T. rubrum ve T. mentagrophytes suşlarının kazeinolitik özellikleri incelendi.

Kazeinolitik özellikleri pozitif olarak belirlenen Tr2(Trichophyton rubrum2), Tr3, Tm(Trichophyton mentagrophytes321)207, Tr319 ve Tm321 suşlarının proteaz aktivitesi araştırıldı. Dermatofit suşları, enzim üretimi için belirli koşullarda 23 gün süre ile inkübasyona bırakıldı. En yüksek proteaz aktivitesi Tr2'de 14 gün inkübasyon süresi sonunda 13.1 U/ml olarak, daha sonra Tr3 12.3 U/ml, Tr319 8.71 U/ml, Tm207 7.65 U/ml, Tm321 7.4 U/ml olarak elde edildi. Çalışmamızda en yüksek proteaz aktivitesi 50 ºC inkübasyon sıcaklığında, pH 5.5 ile 6 arasında 14 U/ml olarak elde edildi. Aynı şartlar altında 30 ºC'de Tr3'de 12.3 U/ml, 30 ºC'de Tm207'de 7.6 U/ml, Tr319'da 8.7 U/ml, Tm321'de 7.4 U/ml olarak elde edildi. Elde ettiğimiz sonuçlar, keratinolitik funguslar olan dermatofitlerin sahip oldukları proteazın önemli oranda olduğu ve patojenitede potansiyel olarak önemli bir virulans faktör oluşturdukları kanısını oluşturmuştur.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Flamentöz funguslar, hidrolitik enzimleri sentezlerler. Bu funguslardan bazıları endüstriyel olarak önemli olan enzimlerin üretiminde kullanılırlar. Keratinazlar, keratinlerin hidrolizini katalizleyen proteazların özel bir sınıfıdır. Bu enzimlere çoğunlukla deri ve deri uzantılarında infeksiyon etkeni olan dermatofitlerin sahip olduğu, birçok araştırmacı tarafından araştırılmıştır1-6.

    Doğada keratinler keratinolitik enzimler sentezleyen mikroorganizmalar tarafından parçalanırlar. Bunlar arasında en iyi bilinenler keratin atıklarının degradasyonu için kullanılan dermatofitozis ya da kandidozis etkeni olan patojenik funguslardır7.

    Dermatofitik fungusların proteolitik, keratinolitik ve lipolitik aktivitelere sahip oldukları belirlenmiştir. Dermatofitler tarafından sentezlenen ve salgılanan serin proteazların derinin fungal invazyonunda büyük bir rol oynadığı kabul edilmektedir8.

    Genel olarak dermatofitozisde salgılanan keratinazlar önemli bir virulans faktör olarak kabul edilirler9. Dermatofitlerin sahip olduğu proteazlar, hedef doku olan dış deri tabakasını parçalayarak besin sağlarlar ve buna bağlı olarak virulansda önemli rol oynarlar10.

    Bu özel grup patojenik funguslar arasında keratin substratını en iyi parçalayanlar arasında yer alırlar. Bu nedenle keratin hidrolizi yapılması gereken, tıp, kozmetik, deterjan, deri endüstrisi gibi farklı alanlarda uygulanmalıdır7.

    Keratinolitik funguslar, patojenitede önemli rol oynamasının yanı sıra aynı zamanda çevre kirlenmesine neden olan keratin atıklarının biodegradasyonunda da önemli rol oynarlar11.

    Bu çalışmamızda, Kahramanmaraş Devlet Hastanesi'ne başvuran hastalardan izole edilen T. rubrum ve T. mentagrophytes'in sahip olduğu önemli virulans faktörlerden sayılan proteazın potansiyel olarak varlığını belirlemenin yanısıra atık biodönüşümünde ve endüstriyel alanda üretimi sağlanarak farklı alanlarda kullanılabileceği yönündeki ileri çalışmalara veri sağlamada katkı yapmayı amaçladık.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Materyal ve Metot
    Örneklerin Toplanması
    Bu çalışma 1 Haziran 2006-31 Ocak 2007 tarihleri arasında Kahramanmaraş Devlet Hastanesi dermatoloji kliniğine başvuran mantar infeksiyonu tanısı konulan hastalardan 338 olgudan deri ve tırnak kazıntı örnekleri incelendi. Lezyon deride ise steril bistüri ile lezyonun kenarlarından steril petri kaplarına kazıntı örnekleri alındı. Tırnak lezyonlarında sağlam dokulara ulaşılıncaya kadar kazıntı örnekleri ve tırnak parçaları alındı. Alınan örnekler direkt mikroskobi ile incelendikten sonra SDA besiyerlerinde kültürleri yapıldı.

    Örneklerin Direk Mikroskobik Olarak İncelenmesi
    Laboratuara getirilen saç ve deri kazıntı örnekleri, % 15 lik KOH çözeltisinden bir iki damla temiz bir lam üzerine damlatıldı ve alınan örnekten öze ile lam üzerine konularak lamel kapatıldı. Oda ısısında 20-25 dakika bekletildi, daha sonra mikroskopda önce 10'luk sonra 40'lık büyütmede artrosporlar, tomurcuklanmış blastosporlar araştırıldı. Mantar elemanları gözlenen örnekler pozitif, görülmeyenler negatif olarak değerlendirildi12.

    Örneklerin Ekilmesi ve Kültürü
    SDA besiyerlerine delme yöntemi ile üçlü ekim yapıldı. Kültürler inkübasyon sırasında haftada 2-3 kez kontrol edildi. Ekim yapılan kültürlerden ikisi oda sıcaklığında, biri 37 ºC de en az 4 hafta bekledikten sonra değerlendirmeye alındı.Üreme tespit edilmeyen kültürler negatif olarak değerlendirildi13.

    Kültürde Üreyen Mantar Kolonisinin İdentifikasyonu
    Kolonilerin yapısı makroskobik ve mikroskobik olarak incelendi.

    Koloninin Makroskobik İncelenmesi: Ekimi yapılmış kültürler inkübasyon süresi sonunda, yüzey(havasal miçel) ve taban rengi, yüzey örgüsü(çıplak, mumsu, pudramsı, granüler, süet benzeri, kadifemsi, tüylü, kabarık), topografisi(düz, kabarık, dağınık), koloninin büklüm şekli(ışınsal, beyin krater gibi) ve üreme hızına göre incelendi.

    Koloninin Mikroskobik İncelenmesi: Bu inceleme makrokonidiyum ve mikrokonidiyumların varlığınının belirlenmesi, hiflerin yapısının incelenmesi amacı ile yapıldı14.

    Enzimatik Aktivitelerin Belirlenmesi
    Kazeinolitik Özelliklerin Belirlenmesi: Trichophyton rubrum ve Trichophyton mentagrophytes'in proteaz aktivitelerinin olup olmadığının belirlenebilmesi için özgün bir besiyeri kullanıldı. Bunun için % 0.1 K2HPO4, % 0.05 MgSO4.7H2O, %0.05 KCI, %1.6 agar su içinde çözündürülüp, 121 ºC de 1.5 atm de 15 dakika otoklavda sterilize edildi. 60 ºC'ye kadar soğuduktan sonra üzerine son konsantrasyonu % 4.8 olacak şekilde distile su ile hazırlanmış ve aynı şartlarda sterilize edilmiş yağsız süttozu çözeltisi aseptik olarak ilave edildi. Bu karışım steril test tüplerine 10'ar ml olarak dağıtılıp, dik olarak donduruldu.

    Kültürün enzim üretim yeteneğini test edebilmek için, hazırlanan bu özgün besiyerinin üzerine sıvı stok kültürden 0.1 ml inokule edilerek 26 ºC de 7 güne kadar inkübasyona bırakıldı. Test kültürü proteaz üretebiliyorsa (proteaz pozitif ise), besiyerinde bulunan ve bulanıklığı sağlayan süt kazeinini parçalayarak berraklık oluşturmaktadır. Berraklık oluşmadıysa, kültür kazeini parçalayamadığı için besiyeri berraklaşmamıştır ve negatiftir. Testin değerlendirilmesi; oluşan şeffaflığın derinliği cetvel yardımı ile ölçülerek yapılmıştır. Bu ölçümde 7. günün sonunda 4 mm ve üzerinde ise proteaz yönünden pozitif, 4 mm'nin altında ise negatif olarak değerlendirilmiştir15.

    Proteaz Aktivite Tayini
    Sıvı Stok Kültürün Hazırlanması: Sabouraud Dextrose Broth(SDB) 100 ml'lik erlenmeyerlere 50 ml üretim ortamı olarak hazırlandı. Dermatofit stok kültürlerinden sıvı SDB besiyerlerine 0.1 ml olarak aşılama yapılarak 30 ºC de 2 hafta süre ile inkübasyona bırakıldı ve sıvı stok kültürler hazırlandı.

    Ekim ve Üretim: Sıvı stok kültürden, enzim üretimi için hazırlanan 100 ml'lik SDB besiyerlerine 0.1 ml olarak steril koşullarda ekim yapıldı.

    Kültürde Üremenin Ölçülmesi: Kültürde üreme miktarı, hücre kitlesindeki değişmelerin kuru ağırlık olarak (gr/lt cinsinden) ölçülmesiyle belirlendi. Bu amaçla fungus kitlesi önceden kurutulup darası alınarak desikatörde saklanan filtre kağıtlarından (Whatman No:1) süzülerek kültür ortamından ayrıldı. Daha sonra 70 ºC'de 24 saat kurutulup tartıldı. Üreme, gr kuru miçelyum/lt besiyeri olarak hesaplandı16.

    Optimum İnkübasyon Sıcaklığının Saptanması: İnkübasyon sıcaklığının enzim aktivitesine etkisini incelemek amacı ile izole ettiğimiz dermatofit stok kültüründen hazırlanmış SDB besiyerine ekim yapıldı. Kültürler 25 ile 60 ºC'de değişen sıcaklıklarda 150 r.p.m. çalkalama hızına ayarlanmış inkübatörde 14 gün süre ile inkübasyona bırakıldı.

    Optimum inkübasyon pH'sının Saptanması: Enzim aktivitesine inkübasyon pH'sının etkisini belirlemek amacı ile 4 ile 8 arasında değişen pH aralıklarında hazırlanan SDB besiyerlerine dermatofit örneklerinden ekimler yapıldı. Kültürler 14 gün süre ile 30 ºC'de 150 r.p.m. çalkalama hızına ayarlanmış inkübatörde inkübasyona bırakıldı. İnkübasyon süresi sonunda enzim aktivitesine bakıldı.

    Proteaz Miktarının Günlere Göre Değişimi ve Uygun İnkübasyon Süresinin Saptanması
    Ekim yapılan besiyerleri yüksek proteaz verimi elde etmek için uygun inkübasyon süresini saptamak amacı ile 30 ºC'de 150 r.p.m. çalkalama hızında 5, 8, 11, 14, 17, 20 ve 23 gün süre ile inkübasyona bırakıldı.

    Proteaz Aktivite Tayin Yöntemi: Proteaz aktivite tayininde Kunitz metodunun modifiye edimesi ile oluşan Kazein-Folin yöntemi uygulandı17,18. Proteaz pozitif örneklerden 1ml örnek alınarak 50 ml olarak hazırlanmış SDB besiyerine ekim yapıldı. Üretim, herbir dermatofit türü için 7 kültür hazırlanarak 30 ºC'de, 150 rpm çalkalama hızında 5, 8, 11, 14, 17, 20 ve 23 gün süre ile inkübasyona bırakıldı.

    Enzim kaynağı olarak üretim ortamının filtrasyonu ile elde edilen supernatant kullanıldı. Substrat olarak ise 0.1 M fosfat tamponu(pH:6.0) içinde çözünmüş % 1'lik kazein kullanıldı. 1ml enzim ile 1 ml substrat deney tüpünde karıştırılarak 60 dk 30 ºC de inkübasyona bırakıldı. İnkübasyon sonrası reaksiyonu durdurmak için % 10'luk Trikarboksilik asit (TCA) çözeltisinden 3 ml ilave edildi ve vorteksde karıştırılarak 30 dk sonra Whatman I filtre kağıdından süzüldü. Elde edilen filtrattan 1 ml alındı ve 5 ml Lowry C eklendi. Lowry A; 0.1 M NaOH içinde % 2 Na2CO3, Lowry B1; % 1 CuSO4 ve Lowry B2, % 2 sodyum potasyum tartarat hazırlandı. Lowry C ; A:B1:B2 nin sırasıyla 100:1:1 oranında karıştırılması ile elde edildi19.10 dk sonra 1:1 oranında sulandırılmış folin ayıracından 0.5 ml ilave edilerek vorteksde karıştırıldı. Karışım 60 dk oda sıcaklığında reaksiyona bırakıldı, süre sonunda spektrofotometrede 700 nm'de okundu19,20.

    Enzim aktivitesi internasyonel ünite (IU) olarak hesaplandı. Bir ünite enzim aktivitesi 1 saatlik inkübasyon süresinde inkübasyon karışımının optik yoğunluğundaki 0.1 birim artışı sağlayan enzim miktarı olarak tanımlandı21.

    Dermatofitlerin Kazeinolitik Özelliklerinin İncelenmesi
    İzole edilen dermatofit türlerinden T. rubrum ve T. mentagrophytes'in kazeinolitik özelliklerinin incelenmesi için stok kültürlerden süt tozu ilave edilmiş özel hazırlanmış besiyerlerine ekimler yapıldı. Kültürler 2 hafta süre ile 30 ºC'de inkübasyona bırakıldı. İnkübasyon sonrasında fungusun salgıladığı proteaz enzimi kazeni parçalaması sonucu besiyeri renginde açılma meydana geldi. Bu renk açılımının derinliği ölçülerek T. rubrum ve T. mentagrophytes türlerinin kazeinolitik özellikleri değerlendirildi15.

    Dermatofitlerin Optimum Üreme ve Enzim Üretim Süresinin Belirlenmesi
    Kazeinolitik özellikleri pozitif olarak değerlendirilen Tr2, Tr3, Tm207, Tr319 ve Tm321 dematofit suşları enzim aktivitesinin incelenmesi için ayrıldı. Her bir dermatofit türü SDB besiyerlerine ekim yapılarak 5, 8, 11, 14, 17, 20 ve 23 gün süre ile inkübasyona bırakıldı. Söz konusu süreler sonunda ağırlık artışı ve enzim aktivitelerine bakıldı. Sonuçlar grafiğe geçirildi.

    Enzim Üretiminin Sıcaklığa Göre Ölçülmesi
    En yüksek değer elde edilen Tr2 suşu 25 ile 60 ºC arasında değişen sıcaklıklarda 14 gün inkübasyon süresi sonunda enzim aktivitesi ölçüldü

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Bulgular
    Kazeinolitik özelliklerini incelediğimiz dermatofitlerin, 3. ve 7.gün ölçümlerinin ortalaması 4 mm ve üzerinde olanlar pozitif, altında olanlar negatif olarak değerlendirildi. Kazeinolitik özellikleri incelenen Tr1, Tr4, Tr221, Tr237, Tr324 ve Tr329 negatif olarak değerlendirildi; Tr2, Tr3, Tm 207, Tr319 ve Tm321 nolu dermaofitler pozitif olarak değerlendirildi15 (Tablo 1).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 1: Dermatofitlerin kazeinolitik özelliklerinin incelenmesi.

    Ekimi yapılan Tr2, 30 ºC'de 150 r.p.m. çalkalama hızına ayarlanmış inkübatörde 5, 8, 11, 14, 17, 20 ve 23 gün süre ile inkübasyona bırakıldı. Her bir süre sonunda enzim aktivitesine bakıldı. Ölçümler sonucunda en yüksek aktivite 14. gün sonunda 13,1 U/ml olarak belirlendi. Sonuçlar üç çalışmanın ortalamasıdır. Standart sapmalar grafik üzerinde gösterilmiştir (Şekil 1).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 1: Tr2'nin zamana bağlı enzim aktivitesi.

    Kültürde üreme, supernatantdan süzgeç kağıdından süzülerek ayrılan ayrılan miçelyum kısmı tartılarak üreme miktarı 100 ml de gr olarak saptandı (Şekil 2). Ağırlık artışı enzim üretimine paralel olarak 11. güne kadar devam ettikten sonra bir miktar azalma göstererek devam etmektedir.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 2: Tr2' nin enzim üretimindeki ağırlık artışı.

    Ekimi yapılan 7 Tr3 örneği, 30 ºC'de 150 rpm hızına ayarlı inkübatöre 5, 8, 11, 14, 17, 20 ve 23 gün süre ile inkübasyona bırakıldı. En yüksek enzim aktivitesi 14. gün sonrasında 12.3 U/ml olarak elde edildi. Elde edilen sonuçlar üç çalışmanın ortalamasıdır ve standart sapma ile birlikte grafikte verilmiştir (Şekil 3).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 3: Tr3'ün zamana bağlı enzim aktivitesi.

    Enzim aktivitesi ölçümü yapılan 5, 8, 11, 14, 17, 20 ve 23. günlerde kültürleri filtre ederek supernatantdan ayırlan miçelyum kısmı kurutularak ağırlıkları gr olarak tartıldı. Üremede 5. günden itibaren 11. güne kadar hızlı bir artış görüldü. Daha sonraki ağırlık artışlarında azalma görüldü (Şekil 4).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 4: Tr3'ün enzim üretimindeki ağırlık artışı.

    Ekimi yapılan Tm207 30 ºC'de 150 rpm hızına ayarlanmış inkübatörde, 5, 8, 11, 14, 17, 20 ve 23 gün süre ile inkübasyona bırakıldı. En yüksek enzim aktivitesi 11 ve 14.günün inkübasyonu sonunda 7.16 U/ml ve 7.65 U/ml olarak saptandı. Elde edilen sonuçlar üç çalışmanın ortalaması olarak alındı ve standart sapmaları grafik üzerinde gösterildi (Şekil 5).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 5: Tm207'nin zamana bağlı enzim aktivitesi.

    Tm207'nin inkübasyonunda üreme miktarı 14. günden sonra belirgin bir artış gösterdi ve 17. günde en fazla ağırlık artışı görüldü (Şekil 6).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 6: Tm207' nin enzim üretimindeki ağırlık artışı.

    Ekimleri yapılan Tr319 örnekleri 30 ºC ve 150 rpm çalkalama hızına ayarlanmış inkübatöre 5, 8, 11, 14, 17, 20 ve 23 gün süre ile inkübasyona konuldu. İnkübasyon süreleri sonunda enzim aktivitelerine bakıldı. Elde edilen en yüksek aktivite 14. günde 8.71 U/ml ve 17. günde 8.58 U/ml olarak saptandı. Sonuçlar ortalama ve standart sapma olarak grafikte gösterildi (Şekil 7).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 7: Tr319'un zamana bağlı enzim aktivitesi.

    Kültürlerin 5, 8, 11, 14, 17, 20 ve 23. gün süre ile üretimleri sonunda ağırlık artışları tartımlar yapılarak belirlendi. İnkübasyonun 5. gününden itibaren 8. gününe kadar üretimde hızlı bir artış görüldü ve daha sonra enzim üretimine paralel olarak azalma görüldü. (Şekil 8).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 8: Tr319' un enzim üretimindeki ağırlık artışı.

    Ekimi yapılan Tm321 no'lu dermatofit örnekleri 30 ºC ve 150 rpm çalkalama hızına ayarlı inkübatörde 5, 8, 11, 14, 17, 20 ve 23 gün süre ile inkübasyona bırakıldı. İnkübasyon süresi sonunda enzim aktivitelerine bakıldı. Enzim aktivitesi en yüksek 11. günde 7.3 U/ml ve 14. günde 7.4 U/ml olarak saptandı. Elde edilen sonuçlar ortalama olarak standart sapma ile birlikte grafikte gösterildi (Şekil 9).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 9: Tm321'in zamana bağlı enzim aktivitesi.

    Ekimi yapılan Tm321 no'lu dermatofit kültürünün üremesinde 5. gününden itibaren 14. güne kadar ağırlık artışı düşük oranda olmuştur. Bu günden itibaren 17. güne kadar hızlı bir artış olmuştur (Şekil 10).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 10: Tm321' in enzim üretimindeki ağırlık artışı.

    Sıcaklığa göre enzim üretimi optimum olarak 45 ile 50 ºC'de elde edildi. Elde edilen üç çalışmanın ortalaması ve standart sapmaları grafikte gösterildi (Şekil 11).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 11: Tr2' nin sıcaklığa bağlı enzim aktivitesi.

    Değişen sıcaklıklarda Tr2'nin üretimindeki ağırlık artışı 14. güne göre 30 ºC sıcaklıktan itibaren 35 ºC'ye kadar hızlı bir artış görülmekte ve daha sonra sıcaklık attıkça ağırlıkta azalma görülmektedir (Şekil 12).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 12: Tr2'nin değişen sıcaklıkta enzim üretimindeki ağırlık artışı.
    Enzim üretiminde optimum pH'nın belirlenmesi, enzim aktivitesi en yüksek olan Tr2'nin kültür ekimi yapılarak pH 4 ile 8 arasında değişen değişik pH'larda 14 gün süre ile 30 ºC inkübasyonu sonrasında enzim aktiviteleri ölçüldü. En yüksek değerler pH 5.5'de 10.56 U/ml ve pH 6'da 9.56 U/ml olarak elde edildi. Alınan sonuçlar üç çalışmanın ortalaması olarak grafikte gösterildi (Şekil 13).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 13: Tr2 ‘nin pH'ya bağlı enzim aktivitesi.

    Değişen pH'larda Tr2 no'lu dermatofit suşunun 14 gün süre ile üretiminde ağırlık artışı en fazla pH 6.5'de olmuştur (Şekil 14).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 14: Tr2'nin değişen pH'da enzim üretimindeki ağırlık artışı

    Tm321'in enzim üretimi 11 ve 14. günde artmasına karşın ağırlık artışı 17. günde olmuştur. Ekimi yapılan ve inkübasyon sonunda enzim aktiviteleri çalışılan Tr2, Tr3, Tm207, Tr319 ve Tm321 no'lu dermatofit suşlarından en yüksek değer Tr2'de 14 gün inkübasyon sonrasında 13.1 U/ml olarak elde edilmiştir.

    Elde edilen sonuçlara göre en yüksek aktivite Tr2 suşunun 14 gün süre, optimum sıcaklık 45 ile 50 ºC'de ve optimum başlangıç inkübasyonu pH 5.5 ile 6 olarak saptandı.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Son yıllarda, fungusların salgıladığı proteolitik enzimler potansiyel virulans faktör olarak çok dikkat çekmektedir. Genellikle dermatofitler tarafından salgılanan keratinazların dermatofitlerin virulansı için önemli olduğu kabul edilirler. Dermatofitlerin keratinize olmuş dokuları invade edebilme yeteneği dermatofitlerin biyolojik bir özelliğidir9.

    Diğer taraftan enzimler, endüstriyel proseslerde geniş şekilde uygulama alanlarına sahiptirler. Proteazlar, gıda, ilaç ve diğer birçok endüstriyel alanda kullanıldığından dolayı bütün enzim pazarının yaklaşık % 60'ını oluşturur. Keratinaz üretmede aktif olarak tanımlanan fungus suşları tıp ve kozmetikte kullanılabilen keratinaz üretim potansiyeline sahiptirler15. Proteazlar, geniş bir şekilde keratinofilik funguslarda ve dermatofitlerde birçok araştırmacı tarafından çalışılmıştır22-25.

    Proteaz aktivitesi ile ilgili literatüre baktığımızda, deri infeksiyonlarının etkenleri olan dermatofitlerin Trichophyton5,26 ve Microsporum2,3, bunun yanı sıra mayalardan Candida sp.'nin27,28 keratinolitik aktiviteleri çalışılmıştır. Keratin atıklarının biodönüşümünde kullanılmak amacı ile Noval ve Nickerson29 tarafından bakterilerin yanı sıra 18 fungusun kaz tüyleri üzerindeki etkilerini araştırmışlar ve en etkili olarak, Verticillium tenuipes, Trichophyton equinum ve Trichophyton mentagrophytes'i bulmuşlardır30. Başka bir araştırmada, tavuk tüyleri üzerinde en etkili mikroorganizmanın Trichophyton simii olduğu saptanmıştır6. Friedrich ve Kern7 tarafından yapılan araştırmada, Doratomyces microsporus fungusundan elde ettikleri keratinolitik proteazın farklı proteinleri hidrolize etme özelliği incelenmiştir. İnkübasyon sonunda enzimin hem fibrilli proteinler hem de globüler proteinleri parçaladığı belirlenmiştir. Keratinli substradı parçalama etkisini şu şekilde sıralamışlardır; deri keratini> tırnak keratini> saç keratini, keratinsiz substradda ise; kazein> BSA(Bovine Serum Albumin)> elastin. Bu çalışmada elde edilen keratinazın farklı proteinleri farklı derecelerde degrade ettiği saptanmıştır. Keratinazın özellikle kazein ve BSA'yı degrade ettiği halde kollajen ve elastini degrade etmemesi özelliğinden dolayı deri endüstrisinde kullanılabileceğini belirtmişlerdir. Yapılan başka bir çalışmada, kanalizasyon atıklarından izole ettikleri 2 saprofit, 2 dermatofit türün keratinaz enzim aktivitesi çalışmasında sıvı kültürde keratinin parçalanarak ağırlık kaybının ölçülmesine göre, en yüksek oranda keratini parçalama özelliği, % 62 ile Chrysosporum pannicola ve daha sonra % 48 ile Microsporum gypseum olduğunu saptadılar. 27 ºC inkübasyon sıcaklığında, başlangıçta 6.5 olan pH inkübasyon sonunda ortama salınan ürünler nedeni ile 7.8'e kadar değiştiğini ve keratinaz aktivitesinin T. mentagrophytes'in 8 U/ml, Microsporum gypseum'un 14 U/ml olduğunu saptadılar11.

    Fungusların keratinolitik özelliklerinin tarandığı bir çalışmada en yüksek aktivite Aspergillus flavus tarafından 14 günde 30 ºC pH 7 ile 8 arasında inkübasyonda 781 mU/ml olarak üretildiği saptanmıştır20.

    Singh31 tarafından yapılan bir çalışmada, organik atıklı bir yerden izole edilen Chrysosporium keratinophilum fungusunun potansiyel olarak ektraselular proteaz üreticisi olduğunu belirledi. En iyi enzim aktivitesinin 15 gün inkübasyon süresinde, 40 C'de, pH 8'de 18.6 U/ml ve 115.5 mg biomass olduğu tespit edildi.

    Kumar ve ark.32 birçok bakteri ve fungusun proteaz üretebilme yeteneklerini test etmeleri sonucunda, peynir üretiminde kullanılan ticari enzimlerle karşılaştırıldığında Rhizopus oryzoe'den elde ettikleri enzimin, sütü daha iyi pıhtılaştırdığı ve daha iyi kalitede olduğunu saptamışlardır. Bu enzimin kazeinolitik özelliği incelenmiştir ve spesifik aktivitesi 8.4 U/mg olarak belirlenmiştir. Moreira ve ark.33 yaptıkları çalışmada ilk kez funguslar arasında bir bitki patojeni olan Myrothecium verrucaria'nın keratinolitik özelliklerini incelediklerinde, 40 ºC'de ve pH 8 ile 9 arasında çok iyi derecede proteaz ürettiğini belirlediler. Bu proteazın, kirli atık tüylerin degradasyonunu insan saç ve tırnağından ve daha sonra koyun yününden daha iyi gerçekleştirdiğini saptadılar. Bu patojenik fungusun endüstriyel amaçlar için kullanılabileceğini belirtmişlerdir.

    Görüldüğü gibi birçok araştırmada diğer funguslarla birlikte Trichophyton ve Microsporum genuslarına ait dermatofitler ile değişik metodlar kullanılarak yapılan çalışmalarda keratin ve kazein substradı üzerinde oldukça etkili oldukları gözlenmiştir.

    Bu çalışmamızda izole ettiğimiz T. rubrum ve T. mentagrophytes suşlarının ilk önce kazeinolitik özellikleri incelendi (Tablo 1). Kazeinolitik özellikleri pozitif olan suşların proteaz enzim aktiviteleri çalışıldı.

    Çalışmamızda en yüksek proteaz aktivitesi 50 ºC inkübasyon sıcaklığında, pH 5.5 ile 6 arasında 14 U/ml olarak elde edildi (Şekil 6). Elde ettiğimiz sonuçlar diğer sonuçlar ile paralellik göstermektedir.

    Bu çalışmamızda çıkarılabilecek önemli sonuçlardan biri, dermatofitik enzimler dermatofitlerin gelişmesi ve çoğalması için gerekli olan besini deri, tırnak ve saçın protein komponentlerinden sağlaması nedeni ile enzimleri salgılayarak konakçı dokusunun invazyonunda rol oynarlar. Elde ettiğimiz sonuçlar, keratinolitik funguslar olan dermatofitler sahip oldukları proteazın önemli oranda olduğu ve patojenitede potansiyel olarak önemli bir virulans faktör oluşturdukları kanısını oluşturmuştur. Bu virulans faktörlerle ilgili daha ileri araştırmalar yapılabileceği elde ettiğimiz sonuçlara ve literatür bilgilerine dayanarak önerebiliriz.

    Aynı zamanda T. rubrum ve T. mentagrophytes'in sahip olduğu keratinolitik proteazlar kirli habitatlarda keratin substratlarının biodegradasyonunda da kullanılarak kirliliğin giderilmesinde önemli rol oynayabilirler. Bu patojenik mikroorganizmaların proteaz üretme özellikleri, değişik mikroorganizmalar kullanılarak gen transferi ile endüstriyel enzim üretiminde kullanılabilirler.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Friedrich J, Gradisar H, Mandin D, Chaumont JP. Screening fungi for synthesis keratinolytic enzymes, Letters Applied Microbiology 1999; 7-130.

    2) Takiuchi I, Highuchi D, Sei Y. Koga M. Isolation of an extracellular proteinase (keratinase) from Microsporum canis. Sabouraudia 1982; 20: 281-288.

    3) Takiuchi, I., Highuchi, D., Sei, Y., Takagi, H. And Negi, M., Partial charectization of the extracellular keratinase from Microsporum canis. Sabouraudia: Journal of Medical and Veterinary Mycology 1984; 22: 219-224.

    4) Plempel M, Bremm KD, Gao Z. Pathogenese-Faktoren von Dermatophyten. German Patent Application 1991, DE 40 07 927 Al.

    5) Yu, R.J., Hormon, S.R. and Blank, F., Isolation and purification of an extracellular keratinase of Trichophyton mentagrophyton. Journal of Bacteriology 1968; 96: 1435-1436.

    6) Singh CJ, Singh BG, Singh BS. Biodegradation of certain keratin substrates in vitro by some keratinophylic fungi. Advences in Plant Sciences 1995; 8: 271-276.

    7) Friedrich J, Kern S. Hydrolysis of native proteins by keratinolytic protease of Doratomyces microsporus, Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic 2003; 21: 35-37.

    8) Kaufman G, Horwitz BA, Duek L, Ullman Y, Berdicevsky I. Infection stages of the dermatophyte pathogen Trichophyton: microscopic characterization and proteolytic enzymes. Medical Mycology 2007; 45: 149-155.

    9) Monod M, Capoccia S, Lechenne B, Zaugg C, Holdom M, Jousson O. Secreted proteases from pathogenic fungi. International Journal of Medical Microbiol 2002; 292: 405-419.

    10) Toprak N Ü, Demirçay Z, Çerikçioğlu N, Karavuş M, Johansson C. Çeşitli klinik örneklerden izole edilen dermatofitlerin enzim aktivitelerinin apizim yöntemiyle tayini. Mikrobiyoloji Bülteni 2005; 39: 183-189.

    11) Muhsin TM, and Hadi RB. Degradation of keratin substrades by fungi isolated from sewage sludge. Mycopathologia 2002; 154: 185-189.

    12) Tümbay E. Dermatomikozlarda örnek alma ve klinik- laboratuar işbirliği, 2. Ulusal Mantar Hastalıkları ve Klinik Mikoloji Simpozyumu: Dermatomikoz Etkenleri ve Dermatomikozlar. 3-4 Haziran 2004 Kayseri.

    13) Tümbay E. Pratik Tıp Mikolojisi, İzmir-Bornova; Bilgehan Basımevi 1983, 1.Baskı s:3-30.

    14) Toraman Z A. Doğrudan tanı yöntemleri ve önemi, 3. Ulusal Mantar Hastalıkları ve Klinik Mikoloji Kongresi 27-30 Mayıs 2003 Bodrum.

    15) Topal Ş. Pembeci C, Batum M, Borcaklı M, Çeltik Ö. Türkiye'nin tarımsal mikroflorasının endüstriyel öneme sahip bazı enzimatik aktivitelerinin incelenmesi-I: Amilaz, Proteaz, Lipaz. Turk Journal Of Biology TUBITAK 2000; 24: 79-93.

    16) Stainer RY, Adelberg EA, Ingraham JL. General Microbiology: Fourth ed. MacMillan Pres Ltd. London, 1980; 280-285.

    17) Boethling RS. Regulation of protease secretion in P. Maltophila. Journal of Bacteriology 1975; 123: 954-961.

    18) Cihangir N. Proteaz enziminin bakteriyel kaynaklardan saflaştırılması ve bazı kinetik özelliklerinin incelenmesi. Bilim Uzmanlığı Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 1987 Ankara.

    19) Lowry OH Rosebrough, NJ, Farr AL, Randall RJ. Protein measurement with the folin phenol reagent. Journal Of Biology Chembridge 1951; 193: 265-275.

    20) Kebabcı Ö, Yeni mikrobial kaynaklardan proteaz eldesi ve özelliklerinin saptanması, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji A.D. Bilim Uzmanlık Tezi. 2003, Ankara.

    21) Tsubio R, Ko I, Takamori K, Ogawa H. Isolationof a keratinolytic proteinase from Trichophyton mentagrophytes with enzymaticat acidic ph ınfection and ımmunity 1989; 57: 3479-3483.

    22) Kunert J. Biochemical mechanism of keratin degradation by the Actinomycete Streptomyces fradiae and the fungus Microsporum gypseum: A comparison. J Microbiol 1989; 29: 597-604.

    23) Nigam N, Kushwaha RKS. Decomposition of feathers and hairs by keratinophilic fungi. India J Microbiol 1994; 29: 241-244.

    24) Singh CJ. Characterization of an extracellular keratinase of Trichophyton simii and its role in keratin degration. Mycopathologia 1997; 137: 13-16.

    25) Singh CJ. Exocellular proteases of Malbranchea gypsea and their role in keratin deterioration. Mycopathologia. 1999; 143: 147-150.

    26) Siesenop U, Böhm KH. Comparative studies on keratinase production of Trichophyton mentagrophytes strains of animal origin. Mycoses 1995; 38: 205-209.

    27) Lin X, Kelemen DW, Miller, ES, Shih JCH. Nucleotide sequence and expression of kerA, the gene encoding a keratinolytic protease of Bacillus licheniformis PWD-1. Applied and Enviromental Microbiol 1995; 61: 1469-1474.

    28) Karam El-Din AA. Productions of keratinolitic proteinase by pathogenic Candida species isolated from clinical specimens. African Journal of Mycology and Biotechnology 1995; 3: 101-107.

    29) Noval JJ. and Nickerson WJ. Decomposition of native keratin by Streptomyces fradiae. J of Bacteriol 1959; 77: 251-263.

    30) Jain, P.C. and Agrawal, SC. A note on the keratin decomposing capability of some fungi. Transactions of the Mycological Society of Japan 1980; 21: 513-517.

    31) Singh CJ. Optimization of an extracellular protease of Chrysosporium keratinophilum and its potential in bioremediation of keratinic wastes. Mycopathologia 2004; 156: 151-156.

    32) Kumar NS, Sharan MR, Singh R. Extracellular acid protease from Rhizopus oryzae:purification and characterization. Process Biochem 2005; 40: 1701-1705.

    33) Moreira FG, de Souza CG, Costa MA, Reis S, Peralta RM. Degradation of keratinous materials by the plant pathogenic fungus Myrotechium verrucaria, Mycopathologia 2007; 163: 153-160.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]